MENU
23. august 2022

Nyeste resultater om metanreduktion med Stof X på årets Fodringsdag

Stof X er en af nøglerne til at reducere metanudledningen fra kvæg. Hør de nyeste resultater om tildeling og effekt på metanproduktionen, foderoptagelsen og mælkeydelsen på årets Fodringsdag.

Da danske forskere fandt ”Stof X”, der hæmmer metanproduktionen i kvægets vom, skrev de sig ind i klimaforskningens verdenselite.
Ét er dog at finde et virksomt stof – noget andet er at finde løsninger, der virker i praksis. Den rejse er påbegyndt, og forskerteamet bag stoffet har nu tilbagelagt en vigtig etape.

”Vi har gennem det sidste halve år arbejdet med afprøvning af Stof X i fuldfoderrationer til 6 køer, og resultaterne ser virkelig spændende ud,” fortæller professor Mette Olaf Nielsen, Aarhus Universitet, der står i spidsen for forskningen.

I tidligere forsøg har køer fået tildelt Stof X to gange dagligt direkte ind i vommen. Her så man en negativ effekt på mælkeydelse og foderoptagelse. 
Håbet i de nyeste forsøg har været at undgå den negative påvirkning ved at tildele stoffet i fuldfoderet, så påvirkningen på vomomsætning blev fordelt mere jævnt over hele døgnet.

”Vi er blevet langt klogere både i forhold til foderoptagelse, mælkeydelse, metanreduktion og virkninsmekanisme, men mere vil jeg ikke afsløre før Fodringsdagen,” lyder det fra Mette Olaf Nielsen.

Glæder sig til nyeste viden

I spidsen for Fodringsdagen står chefkonsulent Nicolaj Ingemann Nielsen, SEGES Innovation. Han glæder sig meget til at høre sidste nyt om Stof X.

”Stof X ser virkelig ud til at være et gennembrud i kvægbrugets klimaforskning, og det er fantastisk, at det er danske forskere, der står bag,” lyder det fra Nicolaj Ingemann Nielsen. 

”Jeg er overbevist om, at alle danske fodringseksperter ser frem til at høre den allernyeste viden, der kan bringe os tættere på, hvordan det bruges i praksis,” siger han.

Fodringsdag 2022 foregår 30. august i MCH Herning Kongrescenter. Dagen arrangeres af SEGES Innovation i samarbejde med Aarhus Universitet og Københavns Universitet og er for kvægbrugskonsulenter, foderstofbranchen, dyrlæger, landbrugsskolelærere, studerende og mælkeproducenter med særlig interesse i fodring.

Overskrifterne på Fodringsdagen er:

  • Proteinniveau til ungdyr og malkekøer
  • Fremtidens fodermidler og foderforsyning
  • Metan – status på virkemidler

Se programmet for dagen og tilmeld dig

Yderligere information:

Chefkonsulent Nicolaj Ingemann Nielsen, SEGES Innovation tlf. 3092 1725, mail ncn@seges.dk.Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen