MENU
14. oktober 2020

Temadage: Hvor er økologien på vej hen?

Er du økologisk landmand, og vil du gerne blive klogere på nye temaer og initiativer indenfor den økologiske landbrugsproduktion? I efteråret afholder SEGES Økologi Innovation en række temadage om de udfordringer og muligheder, som økologien står overfor i fremtiden. Temadagene bliver afholdt i et samarbejde med rådgivningsvirksomheder og landboforeninger rundt om i landet.
Deltagerne kan medbringe deres egen jord, som i mødet danner grundlag for en snak om organisk materiale og om aktiviteten i jorden. Foto: SEGES ØkologiInnovation.
Deltagerne kan medbringe deres egen jord, som i mødet danner grundlag for en snak om organisk materiale og om aktiviteten i jorden. Foto: SEGES ØkologiInnovation.

I efteråret afholder SEGES Økologi Innovation en række temadage om de udfordringer og muligheder, som økologien står overfor i fremtiden.
I løbet af dagen skal deltagerne dykke ned i de tendenser, der rør på sig i samfundet blandt andet i forhold til økologisk fødevareproduktion. Forbrugerne er med til at sætte dagsordenen, og de skal fortsat have tillid til økologiske landmænd og deres produktionsform, uanset om det gælder mælk, planter, grise eller nogen af de andre produktionsgrene. 

Muligheder og udfordringer
”Økologien er nødt til at udvikle sig i takt med, at forbrugerens krav og forventninger stiger, teknologien bliver bedre og der kommer stadigt større fokus på natur, miljø og klima. Økologien skal levere på alle de parametre, der kommer frem i billedet i de her år. I løbet af temadagene vil vi gerne give vores økologiske landmænd konkret inspiration til at imødekomme de muligheder og udfordringer, der er i forbruger-udviklingen,” forklarer Sven Hermansen, chefkonsulent i Økologi Innovation i SEGES. 

Lokalt input udefra
På mødet kommer den konkrete inspiration blandt andet fra forskellige producenter, som er afhængige af de kvaliteter og mængder, som landmændene leverer. 
”Det kan være en bager, en møller, en slagter eller noget helt fjerde, men en som arbejder med afsætning og forarbejdning af økologiske varer. Når vi hiver en ind, der bruger økologiske råvarer, er det for at vise landmændene, at det de går og laver ude på gårdene, er vigtigt. Derfor inviterer vi også både nye og erfarne landmænd. Vi vil gerne skabe opmærksomhed omkring det i hele det økologiske erhverv,” forklarer Kirsten Holst, økologichef i Økologi Innovation i SEGES. 

Hands-on og visualisering af økologien
Deltagerne skal på temadagen prøve kræfter med ”syltetøjsglas-metoden” for at få gang i snakken om et af økologiens hovedtemaer, jord og jordens kvalitet. Alle deltagere bliver opfordret til at tage en pose jord med fra en af deres marker, og i starten af mødet skal de lave en opslæmning i syltetøjsglasset. Testen kan blandt fortælle noget om indholdet af organisk materiale og om aktiviteten i jorden. Det skal til sidst skal danne grundlag for en faglig diskussion, fortæller Sven Hermansen. 
”Med denne enkle metode kan vi visualisere nogle af de vigtige egenskaber i en sund jord. Vi skal være opmærksomme på at skabe en god tilstand i jorden. Det gælder både for den måde vi behandler den på, og efterfølgende afleverer den på. I sidste ende er det jorden, der giver sunde planter, og det er jo dét, vi er interesserede i,” siger Sven Hermansen. 

De kommende temadage finder sted på følgende steder og datoer:
27. oktober – Velas, Vissenbjerg 
29. oktober – Velas, Søften 
3. november – Vestjysk Landboforening, Ringkøbing
10. november – Agrinord, Aalborg
18. november – Kolding Herreds Landbrugsforening 

Fakta

  • Der er plads til cirka 25 deltagere på hver af dagene, og alle temadagene gennemføres indenfor de gældende corona-restriktioner. 
  • Temadagene er arrangeret i samarbejde med de lokale rådgivningsvirksomheder, som bidrager med faglig viden om tre udvalgte områder, hvor de i særlig grad kan rådgive landmændene om nye tiltag i de økologiske bedrifter. 
  • Temadagene er finansieret af Fonden for Økologisk Landbrug.
  • Du kan se mere og tilmelde dig her
  • For yderligere info kontakt Sven Hermansen, chefkonsulent, SEGES Økologi Innovation, svhe@seges.dk, tlf. 8740 5043


 

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen