MENU
8. november 2018

Trivsel er nøgleordet på Spøttrup Svineproduktion

Søren Andersen og resten af holdet vinder Landbrugets Arbejdsmiljøpris 2018, som blev overrakt på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde.
Søren Andersen sammen med medarbejderne på Spøttrup Svineproduktion.
Søren Andersen sammen med medarbejderne på Spøttrup Svineproduktion.

”Det er fantastisk at arbejde, fordi jeg arbejder med glade kollegaer, moderne teknologi, stor sikkerhed og har meget frihed”, siger Volodymyr ”Vova” Kishko.

Den unge ukrainers ros kommer på et flot dansk, og opsummerer meget præcist, hvorfor det er hans arbejdsplads, Spøttrup Svineproduktion, der modtager Landbrugets Arbejdsmiljøpris 2018.

Det mener Helle Birk Domino, arbejdsmiljøchef i SEGES, som hvert år uddeler prisen til en bedrift, som gør noget ekstra for at styrke sikkerhed i det landbrug, som trods mange initiativer stadig er en farlig arbejdsplads.

”Spøttrup Svineproduktion gør det virkelig godt på så mange områder.  Det gælder både med hensyn til de ting, der gør arbejdet mere sikkert og behageligt, men i høj grad også omkring trivsel og arbejdsglæde hos medarbejderne”, siger Helle Birk Domino.

 Hun peger på den sensorstyrede udsugning og automatisk løftegrej til at tage toppen af antallet af tunge løft, som gode eksempler på tiltag, der styrker et godt fysisk arbejdsmiljø.

 ”Medarbejderne har også adgang til alle de relevante værnemidler, og der er ingen tvivl om, at de skal bruges. Det er man gode til at minde hinanden om”, siger Helle Birk Domino.

God atmosfære
Ligeså vigtigt for, at Spøttrup Svineproduktion vinder prisen er, at man har skabt en arbejdsplads med en god atmosfære.

”Jeg er slet ikke i tvivl om, at holdånd og rummelighed er nøgleord for den måde, man arbejder på bedriften. Den skaber lederen blandt andet gennem opmærksomhed og synlighed, og det giver udslag i trygge og tilfredse medarbejdere, der ved at de kan tale med deres leder om tingene og få hjælp, hvis det er nødvendigt”, fastslår Helle Birk Domino, og fortsætter:

”Man er ikke i tvivl om, at medarbejderne på Spøttrup Svineproduktion sætter stor pris på, at arbejdsmiljø og sikkerhed prioriteres for deres skyld. Det betyder, at de foretrækker denne arbejdsplads fremfor andre, når de får jobtilbud – selv når et skift kunne give højere løn.  Det er et godt eksempel på, at godt arbejdsmiljø gør det lettere at holde fast i gode medarbejdere.”

Søren Andersen er som ejer af Spøttrup Svineproduktion glad for anerkendelsen.

”Det er kanonfedt af få Landbrugets Arbejdsmiljøpris. Det er en bekræftelse af, at vi gør det godt. Vi er i forvejen kendt lokalt som en arbejdsplads, hvor der er fokus på sikkerhed og trivsel, men nu kommer det så lidt bredere ud, og det er vi selvfølgelig meget tilfredse med”, siger han, der har trivsel som det absolutte nøgleord i sin ledelse.

”Den fysiske sikkerhed, som vi selvfølgelig også prioriterer højt, kræver jo egentlig bare at man ringer til en leverandør. At skabe trivsel er en meget større opgave, som man skal arbejde på hver dag. Jeg gør meget ud af at have dialog med medarbejderne og at finde ud af, om de har det godt med opgaver, kolleger og i al almindelighed.”

Søren Andersen har sammen med sin far Tage bygget produktionen op. Familien har rødder i husmandsbevægelsen, og en del af tankegodset herfra genbruger han i sin ledelsesstil, selv om Spøttrup Svineproduktion langt fra har husmandsstørrelse.

”Det fokus på fællesskab og holdånd, som vi prøver at opdyrke, ligner noget som jeg genkender fra husmandsbevægelsens værdier. Jeg kan godt lide at drive min virksomhed på den måde, og jeg er overbevist om, at det også giver udbytte på bundlinjen”, siger Søren Andersen.

Vinder af Landbrugets Arbejdsmiljøpris 2018 from SEGES on Vimeo.FAKTA:

Spøttrup Svineproduktion har 2.250 søer og producerer 85.000 smågrise. Man driver 350 ha. Søren Andersen har indtil primo 2018 drevet virksomheden sammen med sin far, Tage Andersen.Spøttrup Svineproduktion beskæftiger 10 fastansatte og 2-3 løst ansatte efter sæson.  Man har netop fastansat en medarbejder, der tidligere har været i ressourceafklaringsforløb.


SEGES uddeler hvert år Landbrugets Arbejdsmiljøpris til en landmand, der gør en særlig indsats for at skabe og udvikle et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø på bedriften. Vinderen af prisen arbejder seriøst og kreativt med arbejdsmiljøet og viser nye veje for sine kolleger.Ud over æren og anerkendelsen består prisen af en kontant præmie på 25.000 kroner. Prisen støttes af SEGES, LandboNord, SAGRO, Skov, Alm. Brand, 3M, Kramp, Lely, DLG, Tryg, Hatting og Jyske Bank.

SEGES’ arbejdsmiljøchef Helle Birk Domino udgør dommerkomiteen sammen med en arbejdsmediciner og næstformanden for Landbrugets Arbejdsmiljøudvalg. Se video om vinderen på seges.dk/arbejdsmiljoeLuk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen