MENU
Kvæg på mark

Bæredygtighed testes i nyt program

RISE, et nyt værktøj, der vurderer bedriftens bæredygtighed, er på vej ind i dansk landbrug.
SEGES Økologi har oversat, lagt danske standardværdier ind og indført RISE-analyseværktøjet i Danmark. Det kommer oprindeligt fra Schweiz.
SEGES Økologi har oversat, lagt danske standardværdier ind og indført RISE-analyseværktøjet i Danmark. Det kommer oprindeligt fra Schweiz.
Foto: SEGES P/S

RISE er et program, der ved hjælp af landmandens svar på en lang række spørgsmål, måler bæredygtigheden på 50 forskellige indikatorer fordelt på ti temaer. Resultatet tegnes ind i et ti-kantet 'spindelvæv'. Jo tættere på spindelvævets yderkant, bedriftens resultat ligger, jo mere bæredygtig er den.

Det er SEGES Økologi som koordinator, der ruller RISE ud over landet. Vi har stået for, at lokale økologikonsulenter er blevet uddannet til at bruge RISE, så de kan bruge det på bedrifter i deres lokalområde.

Der er flere perspektiver i bæredygtighedsanalysen. Først og fremmest er det landmandens værktøj til at lave målrettede ændringer på bedriften, så den bevæger sig i en mere bæredygtig retning. Analysen og fokus på bæredygtighed kunne også være tema i staldskoler for landmænd med samme produktion. Og i forhold til omverdenen og forbrugerne kan den også bruges.

Med RISE optimerer du både bedriftens økonomi og bæredygtighed

En RISE-analyse giver dig overblik over forbedringsmuligheder på din bedrift. Få en konkret handlingsplan for DIN bedrift.

Læs mere om RISE.

RISE står for Response-Inducing Sustainability Evaluation. 

Fremtiden er grøn

"Et landbrug er bæredygtigt, hvis det giver tilstrækkeligt afkast, er miljøvenligt og giver gode livsvilkår for dem, der ejer og arbejder på bedriften". Sådan lyder RISE's definition på bæredygtighed.

SEGES har i samarbejde med DLBR rådgivningsvirksomhederne testet værktøjet hos mere end 200 bedrifter, hvoraf ca. 10 er konventionelle.

Og der er ingen tvivl om, at danske virksomheder i fremtiden vil bruge denne type analyse til at dokumentere og markedsføre kvaliteter ved deres produkter, og at supermarkeder og andre i detailhandlen vil konkurrere på de grønne anprisninger.


For mere information

Frank W.  Oudshoorn
Frank W. Oudshoorn
Chefforsker
Økologisk Planteteam
T: +45 8740 5513

Sådan kommer du i gang

Læs mere

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen