MENU

Hønsene er en vigtig del af sædskiftet af sædskiftet

Hos Yduns Have på Samsø har de fundet en alternativ måde at få gødet deres marker – og samtidig tjene penge på øvelsen.

Af Erik Suhr, SEGES

Hos Yduns Have på Samsø har Bjarke Jensen og Hester Callaghan en helt særlig udfordring på bedriften.

Sammen driver de en økologisk grøntsagsproduktion på Samsø. Deres udfordring består i at få tilført jorden tilstrækkeligt med gødning, så grøntsagerne får den næring, de har behov for. Det har de forsøgt at løse – dels ved hjælp af et sædskifte med mange efterafgrøder, som holder næringsstofferne på marken og dels ved at gøre høns til en del af bedriftens sædskifte.

”Vores høns bidrager med flere ting til bedriften. Dels oplever vi en god efterspørgsel på gode, økologiske æg – og dels bidrager de positivt med gødning på bedriften. På den måde indgår de på flere måder som en del af vores tanke om at være selvforsynende,” forklarer Bjarke Jensen.

På gården indgår omkring 600 æglæggende høns derfor i både produktionen af varer til den gårdbutik, som står for hovedparten af Yduns Haves omsætning, og i sædskiftet. Den cirkulære tankegang, der ligger til grund for investeringen i hønsene, har allerede givet pote.

”Det er tydeligt at se, at vores kål står langt bedre på det stykke, hvor hønsene stod sidste år. Det er mærkbart bedre,” vurderer Hester Callaghan.

Hønsene er fordelt på to mobile hønsehuse, som flyttes jævnligt. Dels for at sikre adgangen til grønt græs ved hønsehuset, men også for at sikre, at hønsenes gødning fordeles bedst muligt på de marker, de går på.

”På Samsø er der ikke mange økologiske landbrugsproduktioner. Derfor er der et marked for lokaltproducerede økologiske æg. Både hos de lokale og blandt turister. Og derfor giver hønsene rigtig god mening. Både i forhold til at indgå i sædskiftet, men også fordi vi har en god indtægt ved at sælge æggene, forklarer Hester Callaghan.

Cirkulær produktion

Yduns Have råder i alt over lidt mere end 10 hektar. I øjeblikket dyrkes der afgrøder på cirka fem hektar. Resten er i forskellige stadier af at blive gjort klar til produktion. Og selvom Yduns Have ikke er verdens største bedrift, så er Bjarke Jensen ikke i tvivl om, at det er hos de små bedrifter, man kan eksperimentere med tingene. 

”Konsekvenserne af at forsøge sig med nye tiltag er langt mindre hos os, end hvis man har en langt større produktion. Vi kan lave det meste selv i lille målestok – uden at det vælter forretningen, hvis det skulle vise sig at være en dårlig beslutning,” siger han.

På sigt overvejer Hester og Bjarke at udvide bedriften med kvæg, som skal drives efter principperne om holistisk afgræsning. Både for at få kød som kan sælges i gårdbutikken og mere gødning i sædskiftet.

”I øjeblikket er det en proces, som kræver relativt meget arbejde. Men det er en spændende forlængelse af vores strategi om at blive selvforsynende med alt hvad vi skal bruge. Det skal give mening hele vejen rundt, hvis det er noget, vi kaster os ud i”, siger Bjarke Jensen.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen