MENU
Mark, gård og siloer

Sådan definerer vi bæredygtighed

Når vi arbejder med bæredygtig udvikling og taler om bæredygtig udvikling i landbruget taler vi om tre bundlinjer: Den miljømæssige, den sociale og den økonomiske bundlinje.

De tre bundlinjer - den miljømæssige, den sociale og den økonomiske bundlinje - anses også internationalt for at definere bæredygtighed, og disse tre bundlinjer er fundamentet for en sund og levedygtig landbrugsvirksomhed, som også står stærkt i fremtiden.

De tre bundlinjer i den bæredygtige udvikling er illustreret og beskrevet i denne figur: 

De tre bundlinjer i den bæredygtige udvikling

Den miljømæssige bundlinje

På den miljømæssige bundlinje ser vi på, hvordan bedriften påvirker det omgivende miljø. Vi har fokus på at producere den viden og de værktøjer, der kan gøre en reel og målbar forskel hos den enkelte landmand. Og vi ser hele vejen rundt om bedriften for at finde områder, hvor der kan gøres en forskel. Altså undersøger vi alt fra biodiversitet og klima til vandkvalitet.

Den sociale bundlinje

På den sociale bundlinje fokuserer vi på de menneskelige sammenhænge og relationer, som bedriften og landmanden indgår i. Det er lige fra de interne arbejdsforhold og ledelseskraft i virksomheden til forholdet til omgivelserne, i form af overholdelse af love og regler. 
Faktorerne for den sociale bundlinje er nemme at beskrive og udpege, men de er svære at måle på. Men vi ved, at alt fra medarbejdernes ansættelsesforhold til åbenhed om produktionsforhold kan påvirke virksomhedens omdømme i samfundet. Og et godt omdømme giver stærk social kapital og en robust virksomhed.

Den økonomiske bundlinje

Fundamentet for en robust virksomhed er god økonomi. Derfor udgør økonomisk robusthed et vigtigt element i bæredygtighed på bedriften. 

I bæredygtighedsregnskabet handler den økonomiske bundlinje også om ledelse og strategi, så vi fokuserer også på at styrke landmanden som leder. Bedriften er en virksomhed, og landmanden er virksomhedsejeren.

Hans Roust Thysen
Hans Roust Thysen
Klimachef
Center for Klima & Bæredygtighed
Sådan definerer vi bæredygtighed

Sådan definerer vi bæredygtighed

Hvad mener vi, når vi siger bæredygtighed, og hvorfor er det vigtigt? Få svarene i tegnefilmen.

Se mere i animationsfilmen
Hvad er bæredygtighed for dig?

Hvad er bæredygtighed?

Mælkeproducent Lars Aage Rasmussen fortæller om, hvad bæredygtighed er for ham.
Se videoen
Omverdenens krav skal være dansk landbrugs løftestang

Omstilling til bæredygtig produktion

Landbruget skal se omverdenens krav om bæredygtig landbrugsproduktion som en løftestang. Det mener Jakob Lave, udviklingschef i SEGES Innovation.


Se videoen
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen